Sorte jabuka

Elstar

Nastanak sorte je na Institutu CPRO-DLO u Wageningnu Nizozemska, križanjem Golden delicious x Ingrid Marije. U proizvodnju je uvedena 1975. godine.
Kod nas je manje zastupljena, kao plantažna sorta je osrednje produktivnusti. Vrijeme berbe je prvih deset dana rujna. Meso je sočno, kiselkastoslatkastog okusa.

Gala

Gala je sorta nastala križanje sorti Kidds Orange Red x Zlati delišes. Uzgojio je je H. Kidd u Greytownu na Novom Zelandu. U proizvodnju je uvedena 1965 godine. Kao sorta je osrednje produktivna plantažna sorta a bere se krajem kolovoza. Čuva se u hladnjači do studenog.

Meso je rumenkasto do kremasto, hruskavo, veoma čvrsto i sočno. Okus je sladak i aromatičan.

Gloster

Sorta nastala križanjem sorti Kidss Orange Red x Golden delicious. Uzgojio ju je H. Kidd u Greytownu, Novi Zeland. U proizvodnju uvedena 1965. godine. Spada u visokoproduktivne plantažne sorte. Vrijeme berbe je u zadnjoj dekadi rujna. Kraće vrijeme može se čuvati u običnim skladištima. Meso je sočno, kiselkastoslatkastog okusa, diskretne arome. Dobar je oprašivač drugim sortama.

Braeburn

Sorta potječe iz Novog Zelanda, gdje su je kao slučajni sjemjenak pronašli 1952. godine.

Sorta pogodna za plantažni uzgoj i veoma produktivna. Berba započinje krajem listopada (u kontinentalnom dijelu zemlje i kasnije). Mora se čuvati u hladnjači kontrolirane atmosfere. Meso je cvenkasto, veoma sočno, više slatkastog okusa i fine arome.

Golden Delicious cl.B.

Sorta je dobivena kao slučajni sjemenjak oko 1890. godine koji je odkrio Anderson H. Mullins u američkoj saveznoj državi West Virginija. 1914. godine rasadničar Paul Stark otkupio je pravo na poizvodnju za 5.000 dolara i preimenovao u Golden delicious, te je 1916. godine uveo u proizvodnju. Danas je najraširenija sorta u svijetu.

Visoko produktivna plantažna sorta sa početkom berbe krajem prvog dijela rujna. Pogodna za proizvodnju u svim dijelovima Hrvatske. Skladištenje zahtjevnije, karakteristična za čuvanje u hladnjačama. Meso je sočno, kiselkastoslatkastog okusa i fine arome. Dobar je oprašivač drugim sortama.

Grenny Smith

Porijeklo sorte je iz Australije kao slučajni sjemenjak. Najčešće se navodi da je orginalno drvo rodilo prvi puta 1868. godine.

Sorta koja se isto nalazi u plantažnom uzgoju, a za koju se može kazati da spada u srednje produktivne sorte. Berba započinje krajem mjeseca listopada. Iziskuje čuvanje u hladnjači sa velikom osjetlivošću na scald (palež kožice) te je potreban poseban tretman. Meso je hrskavo, kiselkastog okusa, slabe arome a zbog manje količine šećera dosta je prazan. U kontinentalnom dijelu hrvatske dobija crvenkastu boju po kožici. Kao oprašivač dobar je za druge sorte.

Idared

Sorta je dobivena križanjem sorte Jonata x Wagener uzgojio L Vernar u istaživačkoj stanici Moscow u američkoj saveznoj državi Idaho. U proizvodnju uvedena 1942. godine.

Najrasprostranjenija je sorta u našim plantažnim nasadima. U kontinentalnom dijelu Hrvatske idealna za proizvodnju. Visoko produktivna sorta koja sazrijeva početkom listopada. Odličnih karakteristika za čuvanje bez posebnih prohtjeva. Meso je bjelkasto do kremasto i čvrsto, krhkog, sočnog i prijatno kiselkastog okusa bez posebne arome. Dobar je oprašivač drugim sortama.

J. Grive

Stara engleska sorta dobivena od sjemenjaka Potts Seedling ili Cox Orange izabran od James Grieve, službenika rasadnika braće Dikson u Edinburghu u Škotskoj. Razmnožena 1980. godine kao visoko produktivna sorta. Vrijeme berbe je druga dekada kolovoza. U hladnjači se čuva do ožujka.

Meso je rumenkasto do kremasto, sočno, srednje čvrstoće osvježavajućeg kiselkastog okusa i prijatne arome. Plodovi su osjetlljivi na otiske , prijevoz i gorku pjegavost.

Jonagold

Sorta Jonagold proizvedena je na New York State Agricultural Experiment Station, Geneva u američkoj saveznoj državi New York križanjem sorte Golden delicious x Jonata. U proizvodnju je uvedena 1968. godine.

Danas se kod nas uz Idared i Golden delicious najčešće sadi u plantažnom nasadu sa visokom produktivnošću u proizvodnji. Početak berbe dolazi krajem rujna. Karakteristična sorta za čuvanje u hladnjačama. Meso je sočno, zelenožućkaste boje, kislekastoslatkastog okusa i blage arome. Loš oprašivač drugim sortama.

Moly Delicious

Osrednje produktivna sorta. Bere se početkom kolovoza. Meso je čvrsto, hrskavo, sočno, slatkog okusa.

Mutsu

Nastala je križanjem sorti Golden delicious x Ind na Aomori Apple Experimental Station, Japan. U proizvodnju uvedena 1948. godine. Po rodnosti spada u osrednje produktivne sorte sa berbom početkom listopada. U hladnjači se čuva do ožujka. Meso je čvrsto, sočno, sitno zrnasto, slatko s posebno srednje izraženom aromom.

Prima

Prva sorta priznata sa genom Vf za otpornost na fuzikladij. Nastala na američkim univerzitetu Purdu, Rutgers Ilinois. Sorta je u proizvodnju uvedena 1969. godine. Visokoproduktivna sorta. Berba započine u drugoj dekadi kolovoza. U hladnjači se čuva do studenoga.

Meso je sočno, kiselkastoslatkastog okusa i diskretnog mirisa.

Sorta otporna na krastavost i pepelnicu, dobar oprašivač, te kao takva pogodna za biološki način proizvodnje.

Red Elstar

Crveni klon Elstara uzgojen 1981. u Nizozemskoj. Kod nas je manje zastupljen, kao plantažna sorta je osrednje produktivna. Vrijeme berbe je prvih deset dana rujna. Meso je sočno, kiselkastoslatkastog okusa.

Stark Earlist

Sorta je dobivena u Americi, Idaho kao slučajni sjemenjak. Osrednja produktivna sorta. Kod nas najranija sorta, zri početkom srpnja. Plodovi su joj sitni do osrednje krupni, znatnije obojeni živahnim crvenilom. Meso je čvrsto, sočno, bjelkasto s crvenilom ispod pokožice, kiselkasto, prijatnog okusa, usred predugog stajanja na grani plod postaj jako brašnjav.

T. E. Wonchester

Sorta je dobivena u Americi, kao slučajni sjemenjak. Osrednja produktivna sorta. Kod nas najranija sorta, zri početkom srpnja. Plodovi su joj sitni do osrednje krupni, znatnije obojeni živahnim crvenilom. Meso je čvrsto, sočno, bjelkasto s crvenilom ispod pokožice, kiselkasto, prijatnog okusa, usred predugog stajanja na grani plod postaj jako brašnjav.

Topaz

Sorta nastala križanjem Rubin x Anda, 1993. godine na institutu za eksperimentalnu botaniku Prag, uzgojna stanica Strozovice. Novija sorta porijeklom iz Češke, jedna od rijetkih rezistentnih sorti na bolesti te zato pogodna za biološku proizvodnju u plantažama. Visoko produktivna plantažna sorta. Vrijeme berbe je zadnja dekada listopada. Kod skladištenja nema posebne prohtjeve i veoma se dobro čuva. Meso je cvenkasto, veoma čvrsto, sočno, kiselkastoslatkastog okusa veoma fine arome i ugodnog mirisa.